Stages bij De Nederlandsche Bank

Meewerkstage risicomanagement bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Meewerkstage risicomanagement bij de centrale bank:
in het hart van de financiële markten

De balans van De Nederlandsche Bank (DNB) bevat meer risico’s dan ooit tevoren. DNB beheert EUR 50 miljard euro aan eigen beleggingen, vervult een sleutelrol in de uitvoering van de opkoopprogramma’s ter waarde van EUR 60-80 miljard per maand en bewaakt mede de financiële stabiliteit van het Eurosysteem. Als stagiair bij de afdeling Risicomanagement (13 fte) ben je betrokken bij de beheersing van het financiële risicoprofiel van de balans van DNB en het Eurosysteem. De complexe risico’s op landen (zoals Griekenland), banken, instrumenten, vanuit de monetaire crisismaatregelen en de eigen beleggingen van DNB vormen voor jou een geweldige kans om veel te leren!

De stage

Gedurende enkele maanden verricht je werkzaamheden binnen een afgebakend gebied binnen de afdeling Risicomanagement. Je wordt hierbij begeleid door je directe collega’s binnen de afdeling. Je werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit:

 • Het bedenken en ontwikkelen van kwantitatieve beleggings- of risk managementtools voor, onder andere, performance attributie en strategic asset allocation.
 • Het uitpluizen van financiële producten en derivaten, zoals ETFs en ABSen.
 • Het meewerken aan het monetaire beleidsraamwerk die impact kan hebben op het gehele Eurosysteem.
 • Het werken aan complexe wiskundige modellen en technieken, zoals variantie-reductie technieken in stochastische modellen.

Je zult meer dan eens de diepte in gaan bij complexe vraagstukken en misschien zelfs bijdragen aan adviezen van FM aan de directie van DNB. In overleg zijn de werkzaamheden aan te passen op jouw persoonlijke interesses.

Wie zoeken wij?

Je bent enthousiast, analytisch sterk en bezit schriftelijk en mondeling over goede communicatieve vaardigheden (zowel in het Nederlands als in het Engels). Met jouw assertiviteit en leergierigheid pik je zaken snel op.

 • Je bent een WO-student in de eindfase van je masterstudie, bij voorkeur kwantitatief georiënteerde, zoals financiële economie, econometrie of wiskunde.
 • Je hebt uitstekende studieresultaten.
 • Je bent handig met Excel (VBA), Matlab en/of andere analytische tools en bent in staat complexe, kwantitatieve materie snel te doorgronden.

Afdelingsprofiel

De afdeling Risicomanagement binnen de divisie Financiële Markten (FM-RM) is doorlopend op zoek naar enthousiaste WO meewerkstagiair(e)s van hoog niveau. Als stagiair heb je de unieke mogelijkheid om kennis te maken met het werk dat DNB doet. Je krijgt de kans je op verschillende vlakken te ontwikkelen en veel te leren over risk management, monetair beleid, vermogensbeheer en de rol van de geld – en kapitaalmarkten. Gedurende de stage word je nauw betrokken bij verschillende projecten en denk je mee over complexe vraagstukken.
De divisie Financiële Markten is, als bank binnen de bank, verantwoordelijk voor het balansbeheer van DNB en de uitvoering van het monetair beleid – waaronder de huidige grootschalige opkoopprogramma’s. Daarnaast is FM, als het kenniscentrum op het gebied van financiële markten en -producten, “de oren en de ogen” van DNB. FM bestaat uit 5 afdelingen: Risk Management, Asset Management, Investment Operations, Market Intelligence en Monetary Operations. Binnen de divisie staat teamwork hoog in het vaandel en zijn jouw collega’s altijd bereid om jou nieuwe dingen te leren. FMmedewerkers zijn betrokken en enthousiaste specialisten, variërend van monetaire rente- en kredietderivaten, gestructureerde producten en kredietrisico op tegenpartijen.

Bijzonderheden

Je bent beschikbaar voor een stage van 3 tot 6 maanden, bij voorkeur 36 uur per week vanaf september 2018. Precieze invulling, startdatum en duur van de stage is in overleg. Pas jij in dit geschetste profiel en spreekt dit je aan? Dan bieden wij jou de kans een brede en relevante stage-ervaring toe te voegen aan jouw CV. Je ontvangt tevens een stagevergoeding.

Stageverzoek indienen

De lat ligt hoog. Als stageverzoek ontvangen wij graag een goede motivatiebrief, een compleet CV en alle cijferlijsten (WO en VWO) via onze website: https://www.dnb.nl/werken-bij/stages/dnb376029.jsp.
Een case-studie of schrijftest kan onderdeel zijn van de procedure.


Meewerkstage financiële risico’s pensioenfondsen bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Meewerkstage financiële risico’s pensioenfondsen

Het Expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen (FRP) binnen DNB is op zoek naar een enthousiaste kwantitatieve (econometrie/actuariaat) stagiair. FRP maakt deel uit van de divisie Toezicht pensioenfondsen. Een meewerkstage bij FRP biedt jou de unieke mogelijkheid om mee te draaien in het toezicht op pensioenfondsen en verzekeraars: een dynamische wereld die jou volop kansen biedt!

De meewerkstage

Gedurende enkele maanden verricht je werkzaamheden binnen een afgebakend gebied. Je wordt hierbij begeleid door directe collega's uit het team. Je werkzaamheden bestaan onder meer uit:

 • Het uitvoeren van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeken, op individuele instellingen of in de vorm van sector brede analyses.
 • Het opbouwen van analyse tools inclusief het verwerkingsproces van de onderliggende data.

Deze werkzaamheden geven je een breed beeld van het toezicht, maar je zult zeker meer dan eens de diepte in gaan bij complexere vraagstukken. In overleg zijn de werkzaamheden aan te passen op jouw persoonlijke interesses.

Functie-eisen

Je bent enthousiast, analytisch sterk en bezit schriftelijk en mondeling over goede communicatieve vaardigheden. Met jouw affiniteit voor de materie, “hands-on” mentaliteit en leergierigheid pik je zaken snel op.

 • Je bent een wo-student in de eindfase van je master econometrie of actuariaat of andere kwantitatief georiënteerde studie.
 • Je bent handig met Excel en bent in staat kwantitatieve materie snel te doorgronden.

Afdelingsprofiel

Binnen de afdeling staat teamwork hoog in het vaandel en je collega’s zijn altijd bereid jou nieuwe dingen te leren. FRP is verantwoordelijk voor de beoordeling van onder meer de gehele financiële opzet, het beleggingsbeleid, het risicomanagement en de governance van instellingen. Zo is de afdeling betrokken bij beleggingsonderzoeken, de evaluatie van herstelplannen van pensioenfondsen en de beoordeling van interne modellen voor Solvency II. FRP bestaat uit een betrokken en enthousiast team van kwantitatieve specialisten, uiteenlopend van beleggingsdeskundigen, risk managers tot actuariële experts.

Bijzonderheden

Je bent beschikbaar voor een stage van 3 tot 6 maanden, bij voorkeur 36 uur per week. De startdatum van deze stage is flexibel. Pas jij in dit geschetste profiel? Dan bieden wij jou de kans een brede en relevante stage-ervaring toe te voegen aan jouw CV. Een stagevergoeding is beschikbaar.

Stageverzoek indienen

Als sollicitatie ontvangen wij graag een motivatiebrief, een cv en relevante cijferlijsten via het digitale formulier op onze website. Online screening, bijvoorbeeld via zoekmachines en social networks, kan onderdeel zijn van het selectieproces.

Acquisitie naar aanleiding van deze publicatie stellen wij niet op prijs.


Meewerkstage toezicht nationale instellingen bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Meewerkstage toezicht nationale instellingen

Zit je in de laatste fase van je studie en heb je affiniteit met de financiële sector? Dan ben jij de persoon die wij zoeken! De divisie Toezicht Nationale Instellingen (NATIN) is op zoek naar een enthousiaste stagiaire. Een meewerkstage bij NATIN biedt jou de unieke mogelijkheid om mee te draaien in het toezicht op banken, betaalinstellingen, beleggingsinstellingen en beleggingsondernemingen: een dynamische wereld die jou volop kansen biedt! De meewerkstage Gedurende enkele maanden verricht je werkzaamheden binnen de divisie NATIN. De werkzaamheden beslaan een breed scala aan instellingen. Je wordt hierbij begeleid door directe collega's uit het team. Je werkzaamheden bestaan onder meer uit:

 • Het beoordelen van (niet-)financiële risico´s van instellingen waar NATIN toezicht op houdt.
 • Uitvoeren van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeken, op individuele instellingen of in de vorm van sector brede analyses.
 • Volgen van ontwikkelingen in de financiële sector en dit vertalen naar de praktijk van toezichthouder.
 • Ondersteunen bij vvgb- en vergunningaanvragen.
 • Deelnemen aan bijzondere projecten.

Deze werkzaamheden geven je een breed beeld van het toezicht, maar je zult zeker meer dan eens de diepte in gaan bij complexere vraagstukken. In overleg zijn de werkzaamheden aan te passen op jouw persoonlijke interesses.

Wie zoeken wij?

Je bent enthousiast, analytisch sterk en bezit schriftelijk en mondeling over goede communicatieve vaardigheden. Met jouw affiniteit voor de materie, “hands-on” mentaliteit en leergierigheid pik je zaken snel op.

 • Je bent een wo-student in de eindfase van je bachelor of master economie, econometrie of andere kwantitatief georiënteerde studie.
 • Je bent handig met Excel en bent in staat kwantitatieve materie snel te doorgronden.

Divisieprofiel

NATIN houdt toezicht op Nederlandse instellingen die niet direct onder het toezicht van de Europese Centrale Bank vallen. Naast middelgroteen kleine banken zijn dit betaalinstellingen, beleggingsinstellingen en beleggingsondernemingen. NATIN bestaat uit een viertal afdelingen; Beleggingsondernemingen & Beleggingsinstellingen, Kleine Banken & Bijkantoren, Middelgrote Banken en Bijzondere Projecten & Betaalinstellingen. Binnen NATIN maak je deel uit van een multidisciplinair samengesteld team van toezichthouders, waaronder economen, registeraccountants, bedrijfskundigen, bedrijfsanalisten en juristen. Samenwerking is daarbij cruciaal. De sfeer is open en collegiaal, de cultuur gedreven en professioneel. Er werken momenteel ongeveer 60 professionals binnen de divisie, verdeeld over 5 afdelingen. Binnen NATIN staat teamwork hoog in het vaandel en je collega’s zijn altijd bereid jou nieuwe dingen te leren.

Bijzonderheden

Je bent beschikbaar voor een stage van minimaal drie en maximaal zes maanden (de exacte stageperiode is in overleg), bij voorkeur 36 uur per week. De startdatum van deze stage is flexibel. Pas jij in dit geschetste profiel? Dan bieden wij jou de kans een brede en relevante stage-ervaring toe te voegen aan jouw CV. Een stagevergoeding is beschikbaar.

Stageverzoek indienen

Als sollicitatie ontvangen wij graag een motivatiebrief, een CV en relevante cijferlijsten via onze website: https://www.dnb.nl/werkenbij/stages/dnb378153.jsp.


Meewerkstage datatransitie toezicht pensioenfondsen bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Meewerkstage datatransitie toezicht pensioenfondsen

Ben jij een expert met cijfers en data? Het Expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen (FRP) binnen DNB is op zoek naar een kwantitatieve (data science) stagiair. FRP maakt deel uit van de divisie Toezicht Pensioenfondsen. Je werkt nauw samen met kwantitatieve specialisten van de afdeling; een dynamische wereld die jou volop kansen biedt!

De stage

Je krijgt de unieke mogelijkheid om de afdeling FRP klaar te maken voor een aanstaande datatransitie. Je wordt hierbij begeleid door directe collega's uit het team.

Je werkzaamheden bestaan onder meer uit:

 • Het bedenken en produceren van datastructuren en –stromen voor toezichtsdoeleinden.
 • Het opbouwen en herstructureren van analyse tools en programma’s.

Deze werkzaamheden geven je een breed beeld van het toezicht, maar je zult zeker meer dan eens de diepte in gaan bij complexere vraagstukken.

Wie zoeken wij?

Je bent enthousiast, analytisch sterk en bezit schriftelijk en mondeling over goede communicatieve vaardigheden. Met jouw affiniteit voor de materie, “hands-on” mentaliteit en leergierigheid pik je zaken snel op.

 • Je bent een wo-student in de eindfase van je master data science of gerelateerde studie, zoals computer science, wiskunde of econometrie.
 • Je bent handig met VBA, SAS EG of vergelijkbare programmeertalen en bent in staat kwantitatieve materie snel te doorgronden.

Afdelingsprofiel

Binnen de afdeling staat teamwork hoog in het vaandel en je collega’s zijn altijd bereid jou nieuwe dingen te leren. FRP is verantwoordelijk voor de beoordeling van onder meer de gehele financiële opzet, het beleggingsbeleid, het risicomanagement en de governance van instellingen. Zo is de afdeling betrokken bij beleggingsonderzoeken, de evaluatie van herstelplannen van pensioenfondsen en de beoordeling van interne modellen voor Solvency II. FRP bestaat uit een betrokken en enthousiast team van kwantitatieve specialisten, uiteenlopend van beleggingsdeskundigen, risk managers tot actuariële experts.

Bijzonderheden

Je bent beschikbaar voor een stage van 4 tot 6 maanden, bij voorkeur 36 uur per week. De startdatum van deze stage is in oktober of november 2018. Je ontvangt een stagevergoeding van €460,- bruto op basis van een 36-urige werkweek.

Meer informatie

Vind meer informatie over deze vacature op de website https://www.dnb.nl/werken-bij/stages/dnb377253.jsp

Stageverzoek indienen

Als sollicitatie ontvangen wij graag een motivatiebrief, een cv en relevante cijferlijsten via het digitale sollicitatieformulier op onze website.