Stages bij De Nederlandsche Bank

Meewerkstage financiële risico’s pensioenfondsen bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Meewerkstage financiële risico’s pensioenfondsen

Het Expertisecentrum financiële risico’s pensioenfondsen (FRP) binnen DNB is op zoek naar een enthousiaste kwantitatieve (econometrie/actuariaat) stagiair. FRP maakt deel uit van de divisie Toezicht pensioenfondsen. Een meewerkstage bij FRP biedt jou de unieke mogelijkheid om mee te draaien in het toezicht op pensioenfondsen en verzekeraars: een dynamische wereld die jou volop kansen biedt!

De meewerkstage

Gedurende enkele maanden verricht je werkzaamheden binnen een afgebakend gebied. Je wordt hierbij begeleid door directe collega's uit het team. Je werkzaamheden bestaan onder meer uit:

 • Het uitvoeren van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeken, op individuele instellingen of in de vorm van sector brede analyses.
 • Het opbouwen van analyse tools inclusief het verwerkingsproces van de onderliggende data.

Deze werkzaamheden geven je een breed beeld van het toezicht, maar je zult zeker meer dan eens de diepte in gaan bij complexere vraagstukken. In overleg zijn de werkzaamheden aan te passen op jouw persoonlijke interesses.

Functie-eisen

Je bent enthousiast, analytisch sterk en bezit schriftelijk en mondeling over goede communicatieve vaardigheden. Met jouw affiniteit voor de materie, “hands-on” mentaliteit en leergierigheid pik je zaken snel op.

 • Je bent een wo-student in de eindfase van je master econometrie of actuariaat of andere kwantitatief georiënteerde studie.
 • Je bent handig met Excel en bent in staat kwantitatieve materie snel te doorgronden.

Afdelingsprofiel

Binnen de afdeling staat teamwork hoog in het vaandel en je collega’s zijn altijd bereid jou nieuwe dingen te leren. FRP is verantwoordelijk voor de beoordeling van onder meer de gehele financiële opzet, het beleggingsbeleid, het risicomanagement en de governance van instellingen. Zo is de afdeling betrokken bij beleggingsonderzoeken, de evaluatie van herstelplannen van pensioenfondsen en de beoordeling van interne modellen voor Solvency II. FRP bestaat uit een betrokken en enthousiast team van kwantitatieve specialisten, uiteenlopend van beleggingsdeskundigen, risk managers tot actuariële experts.

Bijzonderheden

Je bent beschikbaar voor een stage van 3 tot 6 maanden, bij voorkeur 36 uur per week. De startdatum van deze stage is flexibel. Pas jij in dit geschetste profiel? Dan bieden wij jou de kans een brede en relevante stage-ervaring toe te voegen aan jouw CV. Een stagevergoeding is beschikbaar.

Stageverzoek indienen

Als sollicitatie ontvangen wij graag een motivatiebrief, een cv en relevante cijferlijsten via het digitale formulier op onze website. Online screening, bijvoorbeeld via zoekmachines en social networks, kan onderdeel zijn van het selectieproces.

Acquisitie naar aanleiding van deze publicatie stellen wij niet op prijs.


Meewerkstage toezicht nationale instellingen bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Meewerkstage toezicht nationale instellingen

Zit je in de laatste fase van je studie en heb je affiniteit met de financiële sector? Dan ben jij de persoon die wij zoeken! De divisie Toezicht Nationale Instellingen (NATIN) is op zoek naar een enthousiaste stagiaire. Een meewerkstage bij NATIN biedt jou de unieke mogelijkheid om mee te draaien in het toezicht op banken, betaalinstellingen, beleggingsinstellingen en beleggingsondernemingen: een dynamische wereld die jou volop kansen biedt! De meewerkstage Gedurende enkele maanden verricht je werkzaamheden binnen de divisie NATIN. De werkzaamheden beslaan een breed scala aan instellingen. Je wordt hierbij begeleid door directe collega's uit het team. Je werkzaamheden bestaan onder meer uit:

 • Het beoordelen van (niet-)financiële risico´s van instellingen waar NATIN toezicht op houdt.
 • Uitvoeren van kwalitatieve en kwantitatieve onderzoeken, op individuele instellingen of in de vorm van sector brede analyses.
 • Volgen van ontwikkelingen in de financiële sector en dit vertalen naar de praktijk van toezichthouder.
 • Ondersteunen bij vvgb- en vergunningaanvragen.
 • Deelnemen aan bijzondere projecten.

Deze werkzaamheden geven je een breed beeld van het toezicht, maar je zult zeker meer dan eens de diepte in gaan bij complexere vraagstukken. In overleg zijn de werkzaamheden aan te passen op jouw persoonlijke interesses.

Wie zoeken wij?

Je bent enthousiast, analytisch sterk en bezit schriftelijk en mondeling over goede communicatieve vaardigheden. Met jouw affiniteit voor de materie, “hands-on” mentaliteit en leergierigheid pik je zaken snel op.

 • Je bent een wo-student in de eindfase van je bachelor of master economie, econometrie of andere kwantitatief georiënteerde studie.
 • Je bent handig met Excel en bent in staat kwantitatieve materie snel te doorgronden.

Divisieprofiel

NATIN houdt toezicht op Nederlandse instellingen die niet direct onder het toezicht van de Europese Centrale Bank vallen. Naast middelgroteen kleine banken zijn dit betaalinstellingen, beleggingsinstellingen en beleggingsondernemingen. NATIN bestaat uit een viertal afdelingen; Beleggingsondernemingen & Beleggingsinstellingen, Kleine Banken & Bijkantoren, Middelgrote Banken en Bijzondere Projecten & Betaalinstellingen. Binnen NATIN maak je deel uit van een multidisciplinair samengesteld team van toezichthouders, waaronder economen, registeraccountants, bedrijfskundigen, bedrijfsanalisten en juristen. Samenwerking is daarbij cruciaal. De sfeer is open en collegiaal, de cultuur gedreven en professioneel. Er werken momenteel ongeveer 60 professionals binnen de divisie, verdeeld over 5 afdelingen. Binnen NATIN staat teamwork hoog in het vaandel en je collega’s zijn altijd bereid jou nieuwe dingen te leren.

Bijzonderheden

Je bent beschikbaar voor een stage van minimaal drie en maximaal zes maanden (de exacte stageperiode is in overleg), bij voorkeur 36 uur per week. De startdatum van deze stage is flexibel. Pas jij in dit geschetste profiel? Dan bieden wij jou de kans een brede en relevante stage-ervaring toe te voegen aan jouw CV. Een stagevergoeding is beschikbaar.

Stageverzoek indienen

Als sollicitatie ontvangen wij graag een motivatiebrief, een CV en relevante cijferlijsten via onze website: https://www.dnb.nl/werkenbij/stages/dnb378153.jsp.


Meewerkstage dataspecialist financiële sector bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Meewerkstage dataspecialist financiële sector

Zit je in de laatste fase van je studie en heb je affiniteit met data? Dan ben jij de persoon die wij zoeken! Een meewerkstage bij de divisie Statistiek (STAT) biedt jou de unieke mogelijkheid om te werken met een rijke dataverzameling over bijvoorbeeld FDI, effecten, betalingsbalans, derivaten en financiële sectoren. Statistiek volop in beweging, dit geeft je de kans om samen met IT-specialisten en data-architecten te werken aan de bouw van een nieuw dataplatform.

De meewerkstage

Gedurende enkele maanden verricht je werkzaamheden binnen de afdeling Betalingsbalans en Effectenstatistiek (BBES). De werkzaamheden beslaan een breed scala aan instellingen. Je wordt hierbij begeleid door directe collega's uit het team. Je werkzaamheden bestaan onder meer uit:

 • Analyseren van data (met name effecten, betalingsbalans en FDI) en toetsen op kwaliteit.
 • Uitwerken van nieuwe ramingsmethoden en –technieken.
 • Meedenken over de bouw van een nieuw dataplatform en eventueel het programmeren van eenvoudige ramingsmodellen in R.

In overleg zijn de werkzaamheden aan te passen op jouw persoonlijke interesses en zijn er mogelijkheden een scriptie te schrijven op basis van data van DNB.

Wie zoeken wij?

 • Je bent enthousiast, analytisch sterk en met affiniteit met data. Je bent leergierig en pakt snel nieuwe werkzaamheden op.
 • Je bent een wo-student in de eindfase van je bachelor of master economie, econometrie, wiskunde of andere kwantitatief georiënteerde studie.
 • Je bent handig met Excel en R en bent in staat kwantitatieve materie snel te doorgronden.

Divisieprofiel

De divisie Statistiek is verantwoordelijk voor de uitvoering van de wettelijke statistiektaak van De Nederlandsche Bank. Die statistiektaak is een taak waar het grote publiek niet direct aan denkt bij een centrale bank. Toch zijn betrouwbare statistieken onmisbaar bij het waarborgen van financiële stabiliteit, de belangrijkste doelstelling van DNB.

Statistiek bestaat uit vijf statistiekafdelingen, een Data Service Centre en een Business Intelligence Competency Centre. Binnen Statistiek staat teamwork voorop en heerst een informele sfeer. Er zijn vele mogelijkheden om samen te werken met ervaren collega's. De lijnen zijn kort; collega’s lopen geregeld bij elkaar en bij hun manager binnen.

Bijzonderheden

Je bent beschikbaar voor een stage van minimaal drie en maximaal zes maanden (de exacte stageperiode is in overleg), voor twee of meerdere dagen in de week. De startdatum van deze stage is flexibel. Pas jij in dit geschetste profiel? Dan bieden wij jou de kans een brede en relevante stage-ervaring toe te voegen aan jouw CV. Een stagevergoeding is beschikbaar.

Stageverzoek indienen

Als sollicitatie ontvangen wij graag een motivatiebrief, een CV en relevante cijferlijsten via onze website: https://www.dnb.nl/werken-bij/stages/dnb379520.jsp


Afstudeerstage innovatief toezicht IT-risico’s en data-analyse bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Afstudeerstage innovatief toezicht IT-risico’s en data-analyse

Snel opeenvolgende technologische ontwikkelingen leiden tot toenemende digitalisatie en automatisering in de financiële sector. Innovatie biedt zowel kansen als risico’s. Eén van de kerntaken van De Nederlandse Bank (DNB) is het houden van toezicht op de financiële sector. DNB heeft de afgelopen jaren veel nadruk gelegd op het thema datakwaliteit en gaat dit nadrukkelijker toetsen. Hierbij wil DNB gebruik maken van moderne onderzoekstechnieken.

Heb jij affiniteit met IT en het analyseren van bedrijfsprocessen of dataverwerking? Wil je ervaren wat het werk van een toezichthouder bij DNB inhoudt? Tijdens deze afstudeeropdracht bij het Expertisecentrum Operationele- en IT-risico’s (EC-OPIT) voer je onderzoek uit naar effectief toezicht in een moderne wereld. Een mooie kans om te ervaren hoe DNB toezicht houdt op banken, verzekeraars en pensioenfondsen, en bij te dragen aan het innoveren van de onderzoekstechnieken die hiervoor worden gebruikt.

De opdracht

In samenwerking met je collega’s van de afdeling EC-OPIT onderzoek je verschillende instellingen om de specifieke risico’s in kaart te brengen die invloed hebben op goede datakwaliteit. DNB werkt aan innovaties in toezicht. Hier draag jij aan bij door middel van ideeën en experimenten. Naast het schrijven van je scriptie ondersteun je de afdeling in de volgende werkzaamheden:

 • Je draagt bij in het maken van een plan van aanpak voor een onderzoek.
 • Je stelt risicoanalyses, proces en data-analyses op. Hierbij gebruik je bestaande tooling maar verkent ook mogelijkheden voor nieuwe tools op dit gebied.
 • Je verdiept je in de te onderzoeken instellingen en stelt een diepgaande analyse op met aanbevelingen.

Wie zoeken wij?

Je hebt oog voor detail en sterke organisatorische vaardigheden. Je durft kritische vragen te stellen, toont initiatief en leert snel. Ook heb je gevoel voor bedrijfsprocessen en/of data-analyse en mogelijkheden om dit nog efficiënter in kaart te brengen.

 • Je bent een wo student, bijvoorbeeld accountancy, bedrijfseconomie, (technische-)bedrijfskunde of informatiekunde, in de eindfase van je masterstudie.
 • Je beschikt over sterke schriftelijke en mondelinge vaardigheden, in het Nederlands. Daarnaast beheers je Engels in voldoende mate.
 • Affiniteit met het gebruiken van Excel, Access en/of andere data-analyse tools zoals SAS.
 • Je vind het leuk om naast het schrijven van je scriptie relevante werkervaring op te doen binnen het toezicht.

Divisieprofiel

Als stagiair van de afdeling EC-OPIT werk je in Amsterdam en kom je terecht in een hoogopgeleid en enthousiast team. Onze 12 medewerkers werken intensief samen, met elkaar en met collega’s van andere divisies. De sfeer is informeel en collegiaal, we hechten aan zelfstandigheid en individuele verantwoordelijkheid. De ontwikkeling van professionele expertise en persoonlijke effectiviteit staat hoog in ons vaandel en dit zie je terug in ruime opleidingsmogelijkheden. Deelname aan expert groepen en seminars/ conferenties moedigen we aan.

Bijzonderheden

De aanvang van de stage is op zo kort mogelijke termijn en in onderling overleg te bepalen. Je bent minimaal drie maanden beschikbaar (de exacte periode is in overleg). Een stage- en reiskostenvergoeding is beschikbaar.

Solliciteren

Als stageverzoek ontvangen wij graag een duidelijke motivatie, een compleet CV en relevante cijferlijsten via het digitale formulier op onze website: https://www.dnb.nl/werken-bij/stages/dnb379551.jsp.


Afstudeerstage cash flow analyse als stress test instrument bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Afstudeerstage cash flow analyse als stress test instrument

Sinds 2015 wordt door EIOPA (de Europese toezichthouder op verzekeraars en pensioenfondsen) één keer in de twee jaar een stress test uitgevoerd op de Europese pensioenfondsensector (rapport 2017). Door te kijken naar de impact van een stress scenario ten opzichte van een basis scenario wordt bijvoorbeeld de weerbaarheid van de Europese pensioensector beoordeeld. EIOPA heeft daarvoor een instrument ontwikkeld dat gebaseerd is op het doorrekenen van het effect op de balans van de pensioenfondsen.

Om één tussen alle deelnemende landen vergelijkbare balans te krijgen, spelen op nationaal niveau echter allerlei waarderingsverschillen een lastige rol. Daarnaast geeft een balans slechts een beeld van de positie van de activa en passiva op één moment, terwijl voor bijvoorbeeld het moeten toepassen van kortingen op de pensioenen in een stress scenario ook de spreiding daarvan over de toekomstige jaren relevant is voor een analyse van de stressimpact. Vandaar dat een cash flow analyse een toegevoegde waarde heeft.

Stage

Een cash flow analyse bekijkt hoe de ingaande en uitgaande kasstromen van een pensioenfonds zich ontwikkelen in een toekomstscenario. De uitgangspunten waaraan zo’n analyse voor pensioenfondsen zou moeten voldoen, worden momenteel uitgewerkt. Bij mogelijke onderliggende onderzoeksvragen kan gedacht worden aan: Hoe zouden de cash flows geanalyseerd moeten worden? Op welke wijze is ervoor te zorgen dat resultaten tussen landen met verschillende toezichtkaders vergelijkbaar zijn? Wat is de rol van de horizon waarover de cash flows bekeken zouden moeten worden en hoe wordt de financiële positie aan het eind van die horizon dan meegewogen? Hoe ziet een stochastische benadering van een cash flow analyse eruit? Dit zijn voorbeelden van vragen die spelen rond de verdere ontwikkeling van de cash flow analyse als stress test instrument voor pensioenfondsen. DNB maakt zich sterk voor een effectieve cash flow analyse voor EIOPA en wil het onderzoek daarbij gebruiken.

Bovenstaand onderzoeksonderwerp vormt het uitgangspunt bij de afstudeerstage die wij aanbieden. De uiteindelijke onderzoeksvraag (vragen) zullen in overleg nader worden bepaald.

Wie zoeken wij?

Je bent in staat complexe materie te doorgronden en te vertalen in heldere en overtuigende analyses en beleidsaanbevelingen. Je beschikt over goede conceptuele en analytische vaardigheden.

 • Je volgt een master in actuariaat of econometrie of andere kwantitatief georiënteerde studie.
 • Je hebt affiniteit met kwantitatieve modellen.
 • Je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zowel mondeling als schriftelijk.
 • Je bent leergiering, houdt van aanpakken en van teamwork.

Bijzonderheden

Je bent beschikbaar voor een stage van 3 tot 6 maanden (de exacte stageperiode is in overleg en afhankelijk van het aantal dagen per week dat je beschikbaar bent). Je werkt daarbij 3 tot 5 dagen per week. Een stage- en reiskostenvergoeding is beschikbaar. Tevens beschik je tijdens je stage over een laptop.

Stageverzoek indienen

Als stageverzoek ontvangen wij graag een compleet CV en een motivatiebrief via onze website: https://www.dnb.nl/werken-bij/stages/dnb379741.jsp