Veelgestelde Vragen

 

GEWIS

Wat doet GEWIS?

GEWIS is een studievereniging voor alle wiskunde en informatica studenten. We willen een gemeenschap bieden met focus op onderwijs, carrière oriëntatie, persoonlijke ontwikkeling en leuke activiteiten.  
Voorbeelden van activiteiten die we organiseren zijn Kringgesprekken waarin je feedback kunt geven over je vakken, lunchlezingen door bedrijven, een LaTeX training voor beginners, een bordspel tournooi en natuurlijk de wekelijkse borrels.

Wat zijn de voordelen van een GEWIS lid worden?

Er zitten veel voordelen aan het lid worden van GEWIS! Je krijgt korting op je studieboeken, je kunt deelnemen aan al onze activiteiten (bijvoorbeeld de lunchlezingen iedere dinsdag met een gratis lunch waarin bedrijven uitleggen wat ze doen), je kunt naar de borrels en nog veel meer!  
Verder proberen we je altijd te helpen met je studie. Onze leden zijn vaak bereid om vragen te beantwoorden over de vakken die je volgt, we bieden bijles aan voor vakken en we hebben een groot archief met samenvattingen en oude tentamens.

Hoe word je lid van GEWIS?

Je kunt lid worden van GEWIS door je in te schrijven op join.gewis.nl. Na je inschrijving ontvang je een mail ter bevestiging en een lidmaatschapsnummer. Let er op dat je je alleen kunt inschrijven als je daadwerkelijk studeert binnen de faculteit Wiskunde & Informatica op de TU/e. Nadat je je inschrijving hebt bevestigd, kun je je aanmelden voor activiteiten.

Hoe kan ik betalen in de GEWIS ruimte (het Dakterras)?

Je kunt drankjes en snacks kopen kopen bij de bar met een SuSOS account. Een SuSOS account kun je maken door te gaan naar gewis.nl/susos of door te klikken op de SuSOS knop in het leden menu. Eenmaal daar moet je de voorwaarden lezen en accepteren. Nu je je eigen SuSOS account hebt, zul je een bevestigingsmail ontvangen met een pincode. Met je lidmaatschapsnummer en de pincode kun je drankjes en snacks kopen bij het touchscreen-scherm achter de bar. Let op dat je een lidmaatschap bij GEWIS nodig hebt om een SuSOS account te creëren, dus vergeet je niet vantevoren in te schrijven bij GEWIS.  
Gedurende buitenborrels kun je alleen betalen met BAC-muntjes, die je tijdens de borrel kunt kopen.

Ik heb vragen over een activiteit, waar kan ik die stellen?

Voor vragen over een activiteit kun je altijd contact opnemen met de organiserende partij. Deze kan vaak gevonden worden op de pagina van de activiteit. Het email-adres waar je de vraag naar kunt stellen kun je vinden op de pagina met commissies. Als je nog steeds vragen hebt, bijvoorbeeld over inschrijving van een activiteit, dan kun je altijd een mail sturen naar cib@gewis.nl.

Hoe meld ik me aan voor een activiteit?

Om jezelf in te schrijven voor een GEWIS activiteit, moet je eerst inloggen op de website. Vervolgens kun je naar de pagina met activiteiten gaan, de betreffende activiteit selecteren en klikken op “inschrijven” Zorg ervoor dat je de details van inschrijven en deelname hebt gechecked. Soms is er bijvoorbeeld een inschrijvingsdeadline of een loting vanwege een beperkt aantal plekken.

Wat is een eerstejaarscommissie?

Een eerstejaarscommissie biedt de mogelijkheid voor eerstejaarsstudenten om GEWIS te leren kennen! Je leert hier meer over de functies binnen een commissie (zoals voorzitter, secretaris en penningmeester), het organiseren van activiteiten en begroten. Maar het allerbelangrijkste is dat je zo veel andere mensen van de vereniging leert kennen en veel plezier hebt gedurende het jaar!


 

Onderwijs

Waar kan ik mijn boeken/laptop ophalen?

Het ophalen van je boeken wordt gecoördineerd door de faculteit. Ideaal gezien plan je het ophalen van je laptop op de dag dat je je boeken op kunt halen. Je boeken haal je op in de Markthal voor het Metaforum gebouw. Als je om een reden niet je laptop op dezelfde dag kunt ophalen als je boeken, is het verstandig contact op te nemen met cib@gewis.nl.

Wanneer moet het studiemateriaal voor een tentamen bekend en beschikbaar zijn?

Dit is besloten in de Onderwijs- en Examenregeling, die je hier kunt vinden. Over het algemeen moet dit minimaal een maand voor het tentamen bekend zijn. Door Corona zou het mogelijk langer kunnen duren voordat docenten de nodige toestemming van de examencommissie krijgen, dus hou dit in gedachte.

Waar kan ik oude tentamens en samenvattingen vinden?

We hebben op de GEWIS website een verzameling van oude tentamens en samenvattingen die je per cursus kunt vinden. De samenvattingen zijn gemaakt door GEWIS leden. Ga er niet altijd van uit dat een samenvatting foutloos is, maar we hopen dat ze toch bijdragen aan het leren van je vakken!  
Je kunt ook je eigen samenvattingen uploaden op de site door ze te sturen naar co@gewis.nl. Als bedankje krijg je een bescheiden borrelkaart cadeau.

Hoe lang heeft een docent de tijd om een tentamen na te kijken?

Dit is besloten in de Onderwijs- en Examenregeling: Een examinator heeft 15 werkdagen vanaf de dag van het tentamen om het na te kijken. Binnen dit termijn moeten de cijfers doorgegeven zijn aan de onderwijsadministratie. Soms kan het langer dan dat duren voordat je je cijfers kan zien vanwege drukte bij het administratie kantoor.

Hoe weet ik welke vakken ik moet volgen?

Hier kun je meer vinden over je curriculum:

Meer informatie over individuele vakken kun je vinden in de Onderwijscatalogus en in de OSIRIS PlanApp

 

Hoe kies ik mijn keuzevakken?

Choosing your electives is an important part of your study program and can be an important part of your orientation within the field. More information on this can be found program specific:

Een aantal handige tools in het proces van kiezen zijn de Onderwijscatalogus en de Osiris PlanApp.  
Gedurende je bachelor is het nodig om je gekozen keuzevakken te laten checken. Hierover zal je op tijd iets te horen krijgen.  
Als je vragen of problemen tegenkomt bij het kiezen van je keuzevakken kun je altijd contact opnemen met je docentcoach of een studieadviseur. Verder wordt er ieder jaar een Check Your Match dag georganiseerd door de universiteit, waar je het aanbod aan keuzevakken en USE leerlijnen kan ontdekken. Meer informatie daarover kun je hier vinden.

 

Hoe vraag ik mijn propedeuse diploma aan?

Je komt in aanmerking voor een propedeuse diploma als je 60 ECTS in de vorm van majorvakken en twee studievakken hebt behaald. Hierna kun je je diploma aanvragen op Osiris onder Voortgang.

Hoe weet ik welke boeken ik moet bestellen voor mijn vakken?

In Osiris kun je zoeken op je vakken in de Onderwijscatalogus. Als je op het vak klikt en de sectie “Materialen” opent, zie je hier het verplichte en aangeraden studiemateriaal. Om korting te krijgen op je boeken kun je gebruik maken van onze partner Atheneum om je boeken te bestellen.  
Besef je dat het niet altijd nodig is om alle boeken te bestellen. Als je aan een PDF weet te komen van een boek en het prima vindt om daarmee te werken kan dit ook.

Moet ik mezelf aanmelden voor vakken, projecten en tentamens?

Je moet jezelf aanmelden voor vakken en projecten. Tentamen registratie is niet nodig voor bachelor studenten. In Osiris kun je klikken op “Inschrijven” in het menu aan de linkerkant. Als je vervolgens op “Cursus” klikt kun je de vakcode of vaknaam invoeren. Let erop dat je je inschrijft voor de correcte vakken!

Wat is de deadline voor het inschrijven van vakken?

De deadlines voor het inschrijven van vakken in 2020-2021 zijn hieronder gegeven:

KwartielRegistratie termijnAdministratiekosten
115-06-2020 t/m 23-08-202024-08-2020 t/m 27-08-2020 (17.00u)
215-06-2020 t/m 11-10-202012-10-2020 t/m 16-10-2020 (17.00u)
315-11-2020 t/m 03-01-202105-01-2021 t/m 08-01-2021 (17.00u)
415-11-2020 t/m 21-03-202122-03-2021 t/m 26-03-2021 (17.00u)

(Meer informatie)  
 

Als je je niet hebt ingeschreven binnen het standaard registratie termijn, kun je dit nog een paar dagen doen door middel van de administratiekosten regeling. Dit houdt in dat je per vakinschrijving 20 euro betaalt. Als je om een reden beide deadlines hebt gemist, raden we je aan contact op te nemen met een studieadviseur over je situatie. Vanwege de stricte regels rondom vakinschrijvingen is het slim om je altijd zo vroeg mogelijk voor vakken in te schrijven. Zoals je kunt zien in de tabel is dat vaak al een aantal maanden van tevoren mogelijk.  
Andere belangrijke data kun je vinden in de agenda van het Academisch jaar

Waar kan ik een klacht indienen over een vak?

Om een klacht in te dienen over dingen gerelateerd aan onderwijs, kun je het beste een mail sturen naar klachten@gewis.nl. Deze emails worden ontvangen door de Commissaris Onderwijs van GEWIS en de Studentenraad. Samen zullen ze je klacht behandelen en hun best doen om je te helpen.  
In extreme gevallen kun je een mail sturen naar de examencommissie.

Wat moet ik doen als ik ziek ben tijdens een tussentoets of tentamen?

Voor een tussentoets of project deadline, kun je het beste eerst contact opnemen met de professor van het vak. Als je ziek bent voor een tentamen, moet je contact opnemen met een studieadviseur en/of de examencommissie binnen 24 uur na de start van je tentamen om in aanmerking te komen voor een herkansing. Als je de volgende herkansing niet haalt, kun je contact opnemen met de examencommissie om een nieuwe kans aan te vragen.

Hoe vind ik een afstudeerproject?

Bachelor/Master Applied Mathematics

Om een afstudeerproject te vinden voor je Applied Mathematics bachelor of master, zou een eerst stap zijn om contact op te nemen met een coordinator uit de vakgroep voor het gebied waarin je interesse hebt. Op die manier kun je een begeleider vinden voor je project. Als je het project wilt doen op de universiteit, dan kan hij/zij je verder helpen bij het kiezen van een leuk onderwerp of kun je zelf een onderwerp aandragen. Mocht je geïntereseerd zijn in een afstudeerproject bij een bedrijf, dan kun je het beste contact opnemen met ceb@gewis.nl om over wat interessante opties te horen.

Bachelor Computer Science

Het afstudeerproject van je bachelor Computer Science is anders gestructureerd dan die van wiskunde. Het zogenaamde Software Engineering Project (SEP) is een groepsproject uitgevoerd in groepen van 8-12 studenten. Een paar weken voor de start van het project krijg je de kans om een groep te vormen en een interessant project te kiezen uit een selectie.  
Over het algemeen zijn de ingangseisen van het eindproject als volgt: De student

  1. heeft succesvol alle eerstejaars vakken behaald
  2. heeft de vakken 2IPC0 Programming Methods en 2IX20 Software Specification behaald
  3. heeft het vak 2IPS1 Alumni Coaching and Reflection behaald
  4. heeft 135 studiepunten of meer van de bachelor Computer Science behaald, minimaal zes weken voor de start van het project

De eisen kunnen in meer detail gevonden worden op OSIRIS als je zoekt op het vak Software Engineering Project (2IPE0). Vanwege de stricte ingangseisen raden we aan om je al een paar maanden van tevoren in te schrijven voor het vak 2IPE0.


 

Eindhoven University of Technology

Als je vraag niet hier wordt beantwoord, dan verwijzen we je naar deze pagina met een verzameling van handige links.

Hoe print ik op de TU/e?

De TU/e stelt elk jaar €15,- print tegoed aan iedere student beschikbaar. Om op de universiteit te printen met dit tegoed, moet je eerst je TU/e campuskaart koppelen aan je account. Een handleiding hiervoor kan je hier vinden. Je zou nu moeten kunnen printen met deze instructies. De volgende keren kun je deze instructies gebruiken om te printen.  
Verder kun je voor complexere bedrukkingen gebruik maken van de Repro shop op verdieping 1 van het Metaforum gebouw. Hier kun je posters printen, afdrukken op verschillende soorten papier en inbinden. Het is hier echter niet mogelijk om gebruik te maken van je printtegoed; betalen kun je door te pinnen.

Ik heb persoonlijke problemen en heb hulp nodig

Als je persoonlijke problemen ervaart is er gelukkig altijd hulp. Hier vind je een overzicht van een aantal relevante kanalen voor hulp. Als dit niet is waar je naar zoekt, kun je altijd contact opnemen met iemand van het GEWIS bestuur.

GEWIS gebruikt functionele cookies om de website te laten functioneren en analytische cookies om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Als u geen analytische cookies wilt, kunt u zich hieronder afmelden.