Zomerstage betalingsbalans- en FDI-statistiek bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Zomerstage betalingsbalans- en FDI-statistiek bij De Nederlandsche Bank

Heb jij zin om deze zomer werkervaring op te doen in de datagoudmijn van DNB én heb je affiniteit met internationale economie? Dan ben jij mogelijk de persoon die wij bij de divisie Statistiek zoeken! Een meewerkstage bij Statistiek biedt jou de unieke mogelijkheid om te werken met een rijke dataverzameling van internationale financiële stromen die de basis vormen voor de Nederlandse betalingsbalans en foreign direct investment (FDI).

Wat ga je precies doen?

Gedurende ongeveer twee maanden verricht je werkzaamheden binnen de afdeling Betalingsbalans en Effectenstatistiek (BBES). Je wordt hierbij begeleid door directe collega's uit het team. Je werkzaamheden bestaan onder meer uit:

 • Analyseren van betalingsbalans- en FDI-data.
 • Formaliseren van werkprocessen in de toetsing en compilatie van deze data.
 • Schrijven van korte economisch-statistische berichten.
 • Meedenken over innovaties in de visuele weergave van betalingsbalans- en FDI-data op onze website.
 • In overleg zijn de werkzaamheden aan te passen op jouw persoonlijke interesses en zijn er mogelijkheden een scriptie te schrijven op basis van data van DNB.

Dit breng je mee

Je bent enthousiast, analytisch sterk en met affiniteit met data. Je bent leergierig, creatief en pakt snel nieuwe werkzaamheden op.

 • Je bent een wo-student in de eindfase van je bachelor of master (bedrijfs)economie, econometrie, wiskunde of andere kwantitatief georiënteerde studie.
 • Je bent handig met Excel (kennis R is een pré) en in staat kwantitatieve materie snel te doorgronden.
 • Je bent een aanpakker en in staat om zowel zelfstandig als in teams te werken.

Hier doe je dat

Binnen de divisie Statistiek van DNB werken ongeveer 180 collega's samen om tijdig kwalitatief goede cijfers te leveren en hun kennis hierover uit te dragen. Samen verzamelen en verwerken zij een groot aantal gegevens van financiële instellingen en bedrijven. Deze gegevens vormen de input voor nationale en Europese statistieken, zoals de betalingsbalans, de financiële rekeningen, de monetaire statistieken en statistieken ten behoeve van toezicht en financiële stabiliteit. Belangrijke samenwerkingspartners zijn bijvoorbeeld het CBS, de ECB, de BIS en het IMF.

Dit bieden we je

 • Een stage in de maanden juli-augustus (de exacte stageperiode is in overleg), voor twee of meerdere dagen in de week.
 • Een stagevergoeding van € 460,- bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek.
 • Als je geen ov-jaarkaart hebt ontvang je een volledige vergoeding van je OV-reiskosten woon-werkverkeer.
 • 8% vakantietoeslag over de totale stagevergoeding van je hele stageperiode. Dit allemaal bij een werkgever in hartje Amsterdam, die prima per openbaar vervoer bereikbaar is.

Meer informatie

Eline Korndewal, beleidsmedewerker, 06 1501 8895.
Christa de Vries, stagecoördinator HR, 06 3102 8773.

Stageverzoek indienen

Als sollicitatie ontvangen wij graag uiterlijk 17 mei een motivatiebrief, een CV en relevante cijferlijsten via ons sollicitatieformulier.

Kijk voor meer informatie op onze website.