Meewerkstage risicomanagement bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Meewerkstage risicomanagement bij de centrale bank:
in het hart van de financiële markten

De balans van De Nederlandsche Bank (DNB) bevat meer risico’s dan ooit tevoren. DNB beheert EUR 50 miljard euro aan eigen beleggingen, vervult een sleutelrol in de uitvoering van de opkoopprogramma’s ter waarde van EUR 60-80 miljard per maand en bewaakt mede de financiële stabiliteit van het Eurosysteem. Als stagiair bij de afdeling Risicomanagement (13 fte) ben je betrokken bij de beheersing van het financiële risicoprofiel van de balans van DNB en het Eurosysteem. De complexe risico’s op landen (zoals Griekenland), banken, instrumenten, vanuit de monetaire crisismaatregelen en de eigen beleggingen van DNB vormen voor jou een geweldige kans om veel te leren!

De stage

Gedurende enkele maanden verricht je werkzaamheden binnen een afgebakend gebied binnen de afdeling Risicomanagement. Je wordt hierbij begeleid door je directe collega’s binnen de afdeling. Je werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit:

  • Het bedenken en ontwikkelen van kwantitatieve beleggings- of risk managementtools voor, onder andere, performance attributie en strategic asset allocation.
  • Het uitpluizen van financiële producten en derivaten, zoals ETFs en ABSen.
  • Het meewerken aan het monetaire beleidsraamwerk die impact kan hebben op het gehele Eurosysteem.
  • Het werken aan complexe wiskundige modellen en technieken, zoals variantie-reductie technieken in stochastische modellen.

Je zult meer dan eens de diepte in gaan bij complexe vraagstukken en misschien zelfs bijdragen aan adviezen van FM aan de directie van DNB. In overleg zijn de werkzaamheden aan te passen op jouw persoonlijke interesses.

Wie zoeken wij?

Je bent enthousiast, analytisch sterk en bezit schriftelijk en mondeling over goede communicatieve vaardigheden (zowel in het Nederlands als in het Engels). Met jouw assertiviteit en leergierigheid pik je zaken snel op.

  • Je bent een WO-student in de eindfase van je masterstudie, bij voorkeur kwantitatief georiënteerde, zoals financiële economie, econometrie of wiskunde.
  • Je hebt uitstekende studieresultaten.
  • Je bent handig met Excel (VBA), Matlab en/of andere analytische tools en bent in staat complexe, kwantitatieve materie snel te doorgronden.

Afdelingsprofiel

De afdeling Risicomanagement binnen de divisie Financiële Markten (FM-RM) is doorlopend op zoek naar enthousiaste WO meewerkstagiair(e)s van hoog niveau. Als stagiair heb je de unieke mogelijkheid om kennis te maken met het werk dat DNB doet. Je krijgt de kans je op verschillende vlakken te ontwikkelen en veel te leren over risk management, monetair beleid, vermogensbeheer en de rol van de geld – en kapitaalmarkten. Gedurende de stage word je nauw betrokken bij verschillende projecten en denk je mee over complexe vraagstukken.
De divisie Financiële Markten is, als bank binnen de bank, verantwoordelijk voor het balansbeheer van DNB en de uitvoering van het monetair beleid – waaronder de huidige grootschalige opkoopprogramma’s. Daarnaast is FM, als het kenniscentrum op het gebied van financiële markten en -producten, “de oren en de ogen” van DNB. FM bestaat uit 5 afdelingen: Risk Management, Asset Management, Investment Operations, Market Intelligence en Monetary Operations. Binnen de divisie staat teamwork hoog in het vaandel en zijn jouw collega’s altijd bereid om jou nieuwe dingen te leren. FMmedewerkers zijn betrokken en enthousiaste specialisten, variërend van monetaire rente- en kredietderivaten, gestructureerde producten en kredietrisico op tegenpartijen.

Bijzonderheden

Je bent beschikbaar voor een stage van 3 tot 6 maanden, bij voorkeur 36 uur per week vanaf september 2018. Precieze invulling, startdatum en duur van de stage is in overleg. Pas jij in dit geschetste profiel en spreekt dit je aan? Dan bieden wij jou de kans een brede en relevante stage-ervaring toe te voegen aan jouw CV. Je ontvangt tevens een stagevergoeding.

Stageverzoek indienen

De lat ligt hoog. Als stageverzoek ontvangen wij graag een goede motivatiebrief, een compleet CV en alle cijferlijsten (WO en VWO) via onze website: https://www.dnb.nl/werken-bij/stages/dnb376029.jsp.
Een case-studie of schrijftest kan onderdeel zijn van de procedure.