Afstudeerstage innovatief toezicht IT-risico’s en data-analyse bij De Nederlandsche Bank

Beschrijving

Afstudeerstage innovatief toezicht IT-risico’s en data-analyse

Snel opeenvolgende technologische ontwikkelingen leiden tot toenemende digitalisatie en automatisering in de financiële sector. Innovatie biedt zowel kansen als risico’s. Eén van de kerntaken van De Nederlandse Bank (DNB) is het houden van toezicht op de financiële sector. DNB heeft de afgelopen jaren veel nadruk gelegd op het thema datakwaliteit en gaat dit nadrukkelijker toetsen. Hierbij wil DNB gebruik maken van moderne onderzoekstechnieken.

Heb jij affiniteit met IT en het analyseren van bedrijfsprocessen of dataverwerking? Wil je ervaren wat het werk van een toezichthouder bij DNB inhoudt? Tijdens deze afstudeeropdracht bij het Expertisecentrum Operationele- en IT-risico’s (EC-OPIT) voer je onderzoek uit naar effectief toezicht in een moderne wereld. Een mooie kans om te ervaren hoe DNB toezicht houdt op banken, verzekeraars en pensioenfondsen, en bij te dragen aan het innoveren van de onderzoekstechnieken die hiervoor worden gebruikt.

De opdracht

In samenwerking met je collega’s van de afdeling EC-OPIT onderzoek je verschillende instellingen om de specifieke risico’s in kaart te brengen die invloed hebben op goede datakwaliteit. DNB werkt aan innovaties in toezicht. Hier draag jij aan bij door middel van ideeën en experimenten. Naast het schrijven van je scriptie ondersteun je de afdeling in de volgende werkzaamheden:

  • Je draagt bij in het maken van een plan van aanpak voor een onderzoek.
  • Je stelt risicoanalyses, proces en data-analyses op. Hierbij gebruik je bestaande tooling maar verkent ook mogelijkheden voor nieuwe tools op dit gebied.
  • Je verdiept je in de te onderzoeken instellingen en stelt een diepgaande analyse op met aanbevelingen.

Wie zoeken wij?

Je hebt oog voor detail en sterke organisatorische vaardigheden. Je durft kritische vragen te stellen, toont initiatief en leert snel. Ook heb je gevoel voor bedrijfsprocessen en/of data-analyse en mogelijkheden om dit nog efficiënter in kaart te brengen.

  • Je bent een wo student, bijvoorbeeld accountancy, bedrijfseconomie, (technische-)bedrijfskunde of informatiekunde, in de eindfase van je masterstudie.
  • Je beschikt over sterke schriftelijke en mondelinge vaardigheden, in het Nederlands. Daarnaast beheers je Engels in voldoende mate.
  • Affiniteit met het gebruiken van Excel, Access en/of andere data-analyse tools zoals SAS.
  • Je vind het leuk om naast het schrijven van je scriptie relevante werkervaring op te doen binnen het toezicht.

Divisieprofiel

Als stagiair van de afdeling EC-OPIT werk je in Amsterdam en kom je terecht in een hoogopgeleid en enthousiast team. Onze 12 medewerkers werken intensief samen, met elkaar en met collega’s van andere divisies. De sfeer is informeel en collegiaal, we hechten aan zelfstandigheid en individuele verantwoordelijkheid. De ontwikkeling van professionele expertise en persoonlijke effectiviteit staat hoog in ons vaandel en dit zie je terug in ruime opleidingsmogelijkheden. Deelname aan expert groepen en seminars/ conferenties moedigen we aan.

Bijzonderheden

De aanvang van de stage is op zo kort mogelijke termijn en in onderling overleg te bepalen. Je bent minimaal drie maanden beschikbaar (de exacte periode is in overleg). Een stage- en reiskostenvergoeding is beschikbaar.

Solliciteren

Als stageverzoek ontvangen wij graag een duidelijke motivatie, een compleet CV en relevante cijferlijsten via het digitale formulier op onze website: https://www.dnb.nl/werken-bij/stages/dnb379551.jsp.